Winnaar Tokio marathon start in Zwolle

| 30-04-2015

Het deelnemersveld van de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon krijgt steeds meer vorm. Met Geoffrey Mutai en Wilson Kipsang is de organisatie al verzekerd van twee wereldtoppers. Maar daar blijft het niet bij, want ook marathontopper Michael Kipyego is zaterdag 13 juni van de partij. Een geduchte tegenstander voor Mutai en Kipsang.

© Annet van Raalten

Michael Kipkorir Kipyego maakte naam in de steeple chase. Als junior werd Kipyego in 2002 wereldkampioen op dit zwaarste onderdeel van de baanatletiek. De Keniaan ontwikkelde zich voorspoedig en liep zelfs een aantal wereldbekerfinales. De lange afstandsloper wist zich ook te kwalificeren voor het Keniaanse crossteam en veroverde met het nationale team in 2007 het goud tijdens het WK cross in Kenia. In 2010 stapte Kipyego over naar de wegatletiek. Na een succesvol debuut in de marathon van Rotterdam van 2011 (2:11:03) verbeterde hij later dat jaar in de marathon van Eindhoven zijn persoonlijk record met minuten. Met een tijd van 2:06:48 werd hij derde in Eindhoven. De grote doorbraak volgde in de Japanse hoofdstad Tokio. Daar won hij in 2012 de marathon door in de finale hardloopgrootheid Haile Gebreselassie achter zich te laten. Daarna volgde een mooie reeks in de marathon van Tokio. In 2013 finishte hij als tweede plaats achter de ongenaakbare Dennis Kimetto en vorig jaar werd de Keniaan tweede.

Het eliteveld van de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon bevat echter meer namen. Zo verschijnt ook de Marokkaanse atleet Hamid El Mouaziz aan de start. Hij won in 2014 de Kustmarathon Zeeland. In 2012 liep hij in Breda met 1:02:15 een persoonlijk record op de halve marathon. Olfert Molenhuis werd vorig jaar nationaal kampioen op de 10 kilometer en was deelnemer aan het Europees kampioenschap marathon in Zürich. Erik Negerman en Pim Molenaar zijn de andere nationale lopers van naam. Erik Negerman maakt de laatste jaren naam als persoonlijke haas voor een snelle dame in tal van marathons.

© Annet van Raalten

Bij de dames is inmiddels bekend dat de Keniaanse Lucy Macharia van start zal gaan. Zij won het afgelopen jaar de internationale halve marathon van Dronten en in de sterk bezette halve marathon van Breda liep ze naar een tweede plaats. De Keniaanse heeft op de halve marathon een persoonlijk record van 1:10:04. Concurrentie uit eigen land komt van Stefanie Bouma. De marathonatlete debuteerde vorig jaar op het EK in Zürich. Zij was in 2014 met 1:16:44 de snelste Nederlandse atlete in de Scania Zwolse Halve Marathon. De Zwolse Hellen de Vries is opnieuw één van de plaatselijke favorieten in Zwolle. Zij scherpte vorig jaar haar persoonlijk record aan tot 1:20:49. In de mastersklasse is Jacqueline Rustidge favoriete voor een ereplaats. De atlete uit Kampen was al vaker in Zwolle winnaar van het mastersklassement. In 2013 werd ze nog de beste Nederlandse in Zwolle.

Scania Zwolse Halve Marathon, Hardlopen, Hellen Berger-De Vries


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws