William Wanjiku wint in parcoursrecord

| 15-06-2019

William Wanjiku heeft zaterdagavond de negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon op zijn naam gezet. De Keniaan kwam na 1 uur en 24 seconden over de streep en verbrak daarmee het parcoursrecord van landgenoot Richard Mengich, die in 2016 snelde naar 1:00:37. Melat Yisak Kejeta won de race bij de vrouwen. De Duitse deed dat in een tijd van 1:09:29.

De wedstrijd kende in Zwolle een prachtig verloop. In aanloop naar de drie ronden door de binnenstad gingen als eerste de wedstrijdvrouwen van start. Om precies te zijn 7 minuten en 45 seconden eerder dan de mannen en alle andere deelnemers (verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen en het parcoursrecord bij de vrouwen). Al enkele jaren is deze opzet succesvol gebleken in Zwolle en ook dit jaar zorgde het voor extra spanning.

Kort na het startschot namen vier vrouwen het initiatief. Melat Yisak Kejeta was met haar persoonlijk record van 1:08:41 op voorhand de grote favoriet. De tot Duitse genaturaliseerde Ethiopische hardloper was vanaf de start haar eigen pacemaker. Slechts drie atleten konden volgen. Ruth Chebitok (Kenia), Haven Hailu (Ethiopië) en Linet Chebet (Oeganda) bleven na één ronde nog in het spoor van Kejeta.

Kejeta leek met haar snelle start op weg naar een nieuw parcoursrecord (1:08:22). In de volgende ronden ontspon zich een spannende strijd met één van haar achtervolgers, de Ethiopische Haven Hailu. Bij het ingaan van de laatste ronde was het allerminst zeker dat Kejeta de wedstrijd op haar naam ging schrijven. In de laatste ronde wist Hailu tot bij Kejeta te komen.

Kejeta, vorig jaar al winnaar van de halve marathon van Berlijn, herpakte zich sterk en wist met een sterke laatste kilometer de Ethiopische van zich af te schudden. Ze won de wedstrijd met een tijd van 1:09:29. Een kleine halve minuut later volgde Hailu, die alles had gegeven zo bleek na afloop toen ze na een kleine flauwte het podium eerder moest verlaten. De derde plaats was voor de Oegandese Linet Chebet (1:11:27). Snelste Nederlandse werd Kim Dillen in 1:18:50. “Inclusief twee keer het bezoek aan een Dixi onderweg”, aldus een immer goedlachse Dillen.

Grote groep kanshebbers
De mannen werden in de korte aanloop aangevoerd door de hazen van dienst. Een grote groep kanshebbers werd na één ronde ontvangen voor een eerste passage op de Grote Markt. Nog niet eerder bleven zoveel kanshebbers in de eerste omloop bij elkaar. Zestien Oost-Afrikanen gaven de wedstrijd kleur, waaronder drievoudig winnaar Richard Mengich. Het tempo lag vanaf het begin hoog en het was duidelijk dat een nieuw parcoursrecord het doel was. In de tweede ronde werd een struikeling Richard Mengich noodlottig. Hij moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten, evenals de Marokkaan Yakoub Labquira.

William Wanjiku versnelde in de tweede ronde. De winnaar van 2018 kreeg vier achtervolgers met zich mee. Zijn landgenoten Philemon Kimaiyo en Albert Kangogo, Taoufik Allam uit Marokko en de Oegandees Filex Chemonges. Het tempo bleef onverminderd hoog. Met een verschil van drie seconden voor een nieuw parcoursrecord liepen deze vier kanshebbers de laatste ronde in. In die laatste ronde etaleerde Wanjiku zijn enorme veerkracht. De Keniaan versnelde indrukwekkend en soleerde naar een winnende tijd van 1:00:24. Een nieuw parcoursrecord en de bruidsschat kan worden uitgebreid met een koe, want door zijn zege in Zwolle mag de kleine Keniaan in eigen land weer een koe kopen.

De mondiale atletiekwereld maakt na Berlijn en Zwolle kennis met een nieuw groot talent. De tweede plaats was met 1:01:03 voor de Oegandese debutant Filex Chemonges. De nummer drie op het podium werd Albert Kangogo. Hij verloor nipt de sprint om het zilver en realiseerde een tijd van 1:01:05. Ronald Schröer werd met 1:06:26 de snelste Nederlander in Zwolle.

Koninklijke finish
Met de finish van de enthousiaste Pieter-Christiaan van Oranje kreeg de Scania Zwolse Halve Marathon voor het eerst een koninklijke finish. De sportieve prins finishte keurig in een tijd van 1:30:47. Een mooie opmaat voor het jubileum volgend jaar, wanneer de twintigste editie wordt gelopen.

Deel deze pagina: