Geen weergave mogelijk voor deze kloon, origineel ontbreekt.

William Wanjiku sterkste op Zwolse Halve

| 09-06-2018

William Wanjiku heeft zaterdagavond de achttiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon op zijn naam gezet. De Keniaan kwam na 1 uur, 1 minuut en 31 seconden over de streep en bleef daarmee ook de eerste vrouw voor. Drievoudig winnaar Richard Mengich viel uit met een achillespeesblessure, terwijl Fancy Chemutai de race bij de vrouwen won. Zij deed dat in een tijd van 1:09:38.

Voor de start was er bij de Keniaanse deelnemers al genoeg opwinding. Er was een extra geldbedrag uitgeloofd voor de winnaar, om daarvan een koe te kunnen kopen. In Kenia is een koe een bijzonder waardevol bezit. Daarnaast was er nog de battle tussen de snelste vrouwen en mannen. De vrouwen vertrokken 7 minuten en 45 seconden eerder dan het mannen, het is het verschil tussen de beide parcoursrecords. Met de absolute wereldtop in de damescategorie aan de start betekende dat voor de mannen een serieuze inspanning om niet door een vrouw geklopt te worden. Deze ingrediënten en daaraan toegevoegd drie ronden hardlopen langs duizenden enthousiaste toeschouwers en talloze muziekbands, maakt de Scania Zwolse Halve Marathon tot één van de meest aansprekende wegwedstrijden in Nederland. Een bomvolle Grote Markt in het oude stadscentrum van Zwolle is dan de ideale plek om te finishen.

Bij de vrouwen stond voor het eerst de absolute mondiale atletiektop aan de start. Rose Chelimo (Bahrein) werd in 2017 in Londen wereldkampioen op de marathon. Fancy Chemutai (Kenia) liep dit jaar in Ras Al Khaimah een tijd van 1:04:52 en miste daarmee op slechts twee seconden het wereldrecord halve marathon. De Ethiopische Bekelech Gudeta is nog maar 20 jaar, maar behoort met haar persoonlijk record van 1:08:12 nu al tot de wereldtop. Het waren deze drie dames die na negen kilometer de kopgroep vormden. Bij de mannen, een kleine acht minuten later gestart, werd na een ronde in één keer alles anders toen de grote favoriet en drievoudig winnaar Richard Mengich (Kenia) met achillespeesklachten uit de wedstrijd verdween.

William Wanjiku nam het heft in handen en demarreerde na negen kilometer wedstrijd. De Keniaan was vooraf niet als winnaar getipt, maar bleek in grootse vorm te zijn. In eerste instantie konden alleen Peter Kwemoi (Kenia), Gilbert Bii (Kenia) en Leonard Langat (Kenia) volgen. Het tempo van de stijlvolle Wanjiku was na dertien kilometer ook voor landgenoten te veel. Wat volgde was een adembenemende strijd tussen de solist William Wanjiku en de snelste vrouwen, met ook in die strijd een verrassende wending. Fancy Chemtuai loste na twaalf kilometer de wereldkampioen op de marathon Rose Chelimo. De Ethiopische Gudeta bleef op enkele meters Chemutai volgen.

Nadat eerst de damestop voor de laatste keer de Grote Markt passeerde, volgde William Wanjiku in een fantastisch tempo. De Keniaan zou zoals later bleek de laatste ronde het snelst lopen. Zijn tempo bleef in die laatste ronde steeds onder de drie minuten per kilometer. Wanjiku achterhaalde in een vloeiende stijl eerst Rose Chelimo en had met nog drie kilometer te lopen ook Gudeta en Chemutai in het vizier. De Keniaanse Chemutai kreeg het zichtbaar zwaar, maar behield een minimale voorsprong op haar taaie rivale Gudeta. Twee kilometer voor de finishlijn achterhaalde William Wanjiku de koploopster en was het verschil van 7 minuten en 45 seconden overbrugd. De Keniaan werd op een bomvolle Grote Markt met het mooiste applaus uit zijn nog jonge atletenleven onthaald.

Wanjiku boekte met een eindtijd van 1:01:31 de mooiste zege uit zijn carrière. Even later volgde de winnares bij de vrouwen: Fancy Chemutai. Zij schreef met een eindtijd van 1:09:38 de Scania Zwolse Halve Marathon bij op haar palmares. Bij de mannen was er sprake van een compleet Keniaans podium. Gilbert Bii finishte als tweede in 1:02:12 en na een tweede plaats in 2017 werd Peter Kwemoi nu derde in 1:02:28. Bij de vrouwen was er sprake van een Afrikaans podium. De moedige Ethiopische Bekelech Gudeta finishte met dertien seconden achterstand als tweede in 1:09:51. De derde plaats was voor de Bahreinse Rose Chelimo in 1:10:59.

Paul Zwama was dolgelukkig met zijn klassering als beste Nederlander. De marathonkampioen van 2014 kende veel blessureleed en finishte als beste Nederlander in 1:07:58. “Fantastisch om zo weer terug te komen”, aldus Zwama. Net als Paul Zwama kon ook Hellen Berger-De Vries haar geluk niet op. “Ik ben al vaker de beste Zwolse hier geweest, maar nu de beste Nederlandse is geweldig”, aldus de Zwolse lange afstandsloopster. Zij finishte met een tijd van 1:26:16.

Deel deze pagina: