Wereldrecordhoudster van start op Halve

| 27-05-2016

De organisatie van de zestiende Scania Zwolse Halve Marathon is er opnieuw in geslaagd een absolute wereldtopper aan te trekken. De wereldrecordhoudster halve marathon Florence Kiplagat maakt op zaterdag 11 juni haar opwachting in Zwolle. De Keniaanse is tweevoudig wereldkampioen. Het mannenveld is verder versterkt met de komst van Edwin Kiptoo, de winnaar van 2013.

Wereldrecordhoudster van start op Halve

Dit jaar gaan de dames voor in de zestiende uitvoering van de Scania Zwolse Halve Marathon. De wedstrijdatletes gaan immers 7 minuten en 33 seconden eerder van start dan de mannen. Dit is het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen (1:00:49 van Wilson Kipsang in 2011) en het parcoursrecord bij de dames (1:08:22 van Flomena Chepchirchir in 2011). Met de komst van de wereldtopper Florence Kiplagat wordt het voornemen ‘dames eerst’ nog eens extra onderstreept. Het is een prachtige naam op het affiche van het toonaangevende hardloopevenement in Zwolle. De Keniaanse atlete is van absolute wereldklasse. Op de erelijst van Florence Jebet Kiplagat schitteren twee indrukwekkende wereldtitels. In 2009 werd ze wereldkampioene cross en in 2010 veroverde ze de mondiale titel halve marathon.

De Keniaanse is van ongekende klasse op de langere afstanden. Ze won in 2011 en 2013 de befaamde World Majors marathon van Berlijn en was in 2015 winnares van de World Majors Chicago marathon. In 2015 verbijsterde ze de atletiekfans door in één wedstrijd maar liefst drie wereldrecords te lopen. In de halve marathon van Barcelona passeerde Kiplagat het 15 kilometer punt na 46:14, daarna volgde het 20 kilometer punt met een tijd van 1:01:54 en ze finishte in een wereldrecord halve marathon van 1:05:09. Deze vijftiende februari was een dag waarop alles lukte, want ook haar persoonlijk record op de 10 kilometer verbeterde ze tot 31:01. Kiplagat is als reserve opgenomen in de Keniaanse selectie voor deelname aan de Olympische marathon van Rio dit jaar. Nog nooit eerder startte een wereldrecordhoudster in de Scania Zwolse Halve Marathon.

Verbetering van het parcoursrecord is de inzet bij de dameswedstrijd. De concurrentie om dat te kunnen bewerkstelligen is van wereldklasse. De Keniaanse Helah Kiprop won al twee keer de Scania Zwolse Halve Marathon. Kiprop won in 2012 (1:09:41) en 2014 (1:09:46). Bovendien is zij al definitief opgenomen in de Keniaanse selectie voor de Olympische marathon. Al eerder is bekend gemaakt dat de winnares van de Barcelona marathon, Valary Aiyabei (Kenia), gaat debuteren in Zwolle. Ook Merceline Ondieki (Kenia) debuteert in Zwolle. Het damesveld wordt verder aangevuld met de Keniaanse Naom Jebet (winnares van de Acht van Apeldoorn) en haar landgenotes Sheila Jerotich en Antonina Kwambai. En tot slot gebruikt ook de Srilankese atlete Niluka Rajesekara de Scania Zwolse Halve Marathon om zich voor te bereiden op de Olympische marathon van Rio de Janeiro.

In het deelnemersveld van de mannen is de actuele vorm van Richard Mengich opvallend. De winnaar van 2015 won onlangs opnieuw de halve van marathon van Göteborg en verbeterde zijn persoonlijk record tot een indrukwekkende 59:35. De druk van de concurrentie zal echter groot zijn. Edwin Kiptoo won in 2013 de Scania Zwolse Halve Marathon in 1:01:19. Philip Sanga kent een persoonlijk record van 1:00.57. Een tijd die hij in 2014 liep in de halve marathon van Ostia (Italië). Gevaarlijke outsider is het Keniaanse talent Albert Kangogo. Hij is in een uitstekende vorm getuige zijn tweede plaats in de sterk bezette halve marathon van Gynocare Fistula in Eldoret (Kenia). De 1:02:10 die hij daar liep is zijn persoonlijk record.

Publiekslieveling Erben Wennemars mag niet ontbreken in het Zwolse hardloopfeest. De voormalig schaatswereldkampioen sprint is een echte ambassadeur van de Zwolse Halve Marathon. “Zwolle heeft de mooiste halve marathon van Nederland”, aldus Wennemars, die zelf een verdienstelijk hardloper is. In de master categorie gaat Erik Negerman van start. De boomlange Hilversummer loodste vorig jaar als haas de Nederlandse atlete Andre Deelstra in de Berlijn marathon naar een toptijd van 2:26:46. Het betekende voor Deelstra de kwalificatie voor de Olympische marathon.

Deel deze pagina: