Geen weergave mogelijk voor deze kloon, origineel ontbreekt.

Richard Mengich wint in parcoursrecord

| 11-06-2016

Richard Mengich is zaterdagavond voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar geworden van de Scania Zwolse Halve Marathon. De Keniaan voldeed de zestiende editie in een tijd van 1:00:37 en daarmee bleef hij twaalf seconden onder het oude parcoursrecord van Wilson Kipsang, gelopen in 2011. Albert Kangogo kwam in 1:01:36 als tweede over de meet en Edwin Kiptoo completeerde met zijn 1:02:02 het volledig Keniaanse podium. Helah Kiprop won de wedstrijd bij de vrouwen in 1:08:36.

Onder prachtige weeromstandigheden, geen wind, droog en een temperatuur van circa negentien graden vertrok om zeven minuten over acht eerst het selecte damesveld voor drie ronden door de Zwolse binnenstad. De noviteit van de organisatie om eerst de dames te laten starten bleek van grote meerwaarde voor het enthousiaste publiek. De dameswedstrijd met daarbij de wereldrecordhoudster halve marathon Florence Kiplagat (Kenia) kreeg daardoor veel meer aandacht. Het verschil in starttijd met de mannen, zij vertrokken 7 minuten en 33 seconden later, zorgde voor een wedstrijd in een wedstrijd. Wist de snelste vrouw de snelste man voor te blijven?

Bij de dames werd na een ronde door de binnenstad al duidelijk dat Helah Kiprop snode plannen had. De lange Keniaanse bepaalde voortdurend het tempo en zorgde na een ronde al voor een decimering van de grote kopgroep. Drie atletes bleven nog bijeen: Helah Kiprop (Kenia), Valary Ajabei (Kenia) en de wereldrecordhoudster Florence Kiplagat. Van de laatste werd veel verwacht, want zij is met 1:05:09 de snelste vrouw in de mondiale wegatletiek. De eerste ronde door de binnenstad werd al zo snel gelopen dat een parcoursrecord mogelijk werd geacht. Halverwege de tweede ronde, toen de atletes al in de staart van het grote hardlooppeloton liepen, moest als eerste Florence Kiplagat loslaten. Het verschil van eerst enkele meters werd door het tempo van Kiprop al snel groter en Kiplagat moest definitief afhaken voor de strijd om de winst. Even later moest ook Aiyabei haar meerdere in de uitmuntende Kiprop erkennen. Aiyabei sterk debuterend in Zwolle bleef echter lange tijd op honderd meter van Kiprop lopen.

Kiprop voltooide de eerste 15 kilometer in 48:41 en soleerde in de laatste ronde nog altijd als koploopster van het totale deelnemersveld langs duizenden deelnemers. Pas aan het eind van de laatste ronde werd ze achterhaald door de latere winnaar bij de mannen: Richard Mengich. Helah Kiprop was dolgelukkig toen zij met 1:08:36 de Zwolse Halve Marathon voor de derde keer wist te winnen. Het was haar snelste tijd ooit in Zwolle. Met 1:09:33 finishte Valary Aiyabei als tweede. De derde plaats was voor Florence Kiplagat in 1:11:20. Met Helah Kiprop op het hoogste ereschavot kreeg Zwolle mogelijk een toekomstige Olympische winnares te zien. Kiprop is op 14 augustus in Rio de Janeiro één van de favorieten voor het Olympisch goud op de marathon. Snelste Nederlandse was Kim Dillen in 1:17:42.

Parcoursrecord Richard Mengich
De strijd bij de mannen kende ook een prachtig verloop. Nadat de vrouwen waren gestart hoorden zij 7 minuten en 33 seconden later het startschot. Dit was voorafgaand aan de zestiende editie het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen (1:00:49 van Wilson Kipsang in 2011) en het parcoursrecord bij de dames (1:08:22 van Flomena Chepchirchir in 2011). Na de korte aanloopronde ging een grote Afrikaanse kopgroep de eerste ronde in. Albert Kangogo liet zien dat hij als debutant voor een verrassing kon zorgen. De winnaar van de Eldoret halve marathon bepaalde het tempo. Edwin Kiptoo (Kenia), de winnaar van 2013, Richard Mengich (Kenia), de winnaar van 2015, en Bernard Kipyego (Kenia), de tweevoudige winnaar van de Amsterdam marathon, konden volgen.

Aan het einde van de eerste ronde nam Mengich met een korte versnelling het heft in handen en vrijwel onmiddellijk moest Bernard Kipyego afhaken. De drie vooraan bleven een prachtig tempo ontwikkelen. Voor Mengich was dat nog niet snel genoeg, de tweevoudige winnaar van de Göteborg halve marathon versnelde aan het begin van de tweede ronde nog een keer en wist daarbij Edwin Kiptoo te lossen. Albert Kangogo bleef tot aan het eind van de tweede ronde in de buurt van de ontketende Mengich. De lange Keniaan steekt in de vorm van zijn leven en wist na nog een versnelling ook Kangogo definitief te lossen. In een prachtige stijl achterhaalde Mengich aan het eind van de derde ronde de overall koploopster Helah Kiprop. De finishlocatie op de Grote Markt, volgepakt met duizenden toeschouwers, ontplofte bijkans toen Mengich in een nieuw parcoursrecord (1:00:37) de zestiende Scania Halve Marathon wist te winnen. De titelprolongatie van Mengich kreeg daardoor nog eens extra glans. De sterke debutant Albert Kangogo finishte in 1:01:36 als tweede en bekroonde zijn avond met een nieuw persoonlijk record. De derde plaats was voor Edwin Kiptoo in 1:02:02. Snelste Nederlander werd Koen Raymaekers met een tijd van 1.05.48.

Deel deze pagina: