Richard Mengich winnaar Halve Marathon

| 13-06-2015

De Keniaan Richard Mengich heeft zaterdagavond de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon op zijn naam geschreven. Mengich legde de 21,1 kilometer door de Zwolse binnenstad als snelste af, maar kwam met een tijd van 1:01:22 ruim een halve minuut tekort voor het parcoursrecord, dat sinds 2011 op naam staat van Wilson Kipsang (1:00:49). Diezelfde Kipsang finishte op één seconde als tweede. Geoffrey Mutai maakte met een tijd van 1:01:59 het Keniaanse podium compleet.

De duizenden deelnemers vertrokken om 20.15 uur onder schijnbaar gunstige omstandigheden voor een wedstrijd over 21,1 kilometer. Niet de temperatuur van rond de achttien graden, maar de hoge luchtvochtigheid en een harde wind tegen hier en daar op het parcours zou het voor velen tot een zware wedstrijd maken. Toen het startschot klonk bevonden Geoffrey Mutai en Wilson Kipsang zich onmiddellijk vooraan in de kopgroep. Richard Mengich, de nummer twee van vorig jaar, nam het enige juiste besluit om gelijk mee te gaan. Wie het derde lustrum van de Scania Zwolse Halve Marathon wilde winnen diende in deze groep mee te lopen. De twee hazen van dienst, David Kogei en Nicodemus Kipkirui, hadden van racedirecteur Gerard van de Veen als opdracht meegekregen een tempo te lopen dat zou leiden tot een verbetering van het parcoursrecord van Wilson Kipsang uit 2011 (1:00:49).

Na de eerste ronde door een volgepakte binnenstad leek dat ook mogelijk. Aangemoedigd door de duizenden toeschouwers was er sprake van een keiharde strijd tegen de klok. Moedig was de wedstrijdopvatting van de Nederlandse kampioen Khalid Choukoud. Na een ronde bevond hij zich nog altijd kort achter de vier Afrikanen. In de tweede ronde verlieten de twee hazen Kipkirui en Kogei de kopgroep en bleven er drie serieuze kandidaten voor de eindzege over. In een oogstrelende stijl dubbelden de drie Keniaanse lange afstandslopers de achterkant van het hardloperspeloton. Bij het ingaan van de laatste ronde leek een verbetering van het parcoursrecord nog altijd mogelijk. De zware omstandigheden begonnen echter in de slotfase van de derde ronde zijn tol te eisen.

Met nog drie kilometer te gaan moest Geoffrey Mutai zijn beide mede koplopers laten gaan. Mengich en Kipsang bleven over in het eindspel om de winst. Een kilometer later versnelde Wilson Kipsang en leek enkele meters te winnen op de soepel lopende Mengich. Mengich, dit jaar al winnaar van de grootste halve marathon ter wereld (Göteborg), kwam echter verrassend terug. De twee lange Afrikanen liepen schouder aan schouder richting finishlijn. Het werd het slotstuk van één van de mooiste finales uit de rijke historie van de Scania Zwolse Halve Marathon. De ervaren Kipsang en de nieuwkomer Richard Mengich gingen beide voluit voor de winst. Mengich versnelde met nog vijfhonderd meter te gaan en behield zijn voorsprong tot de laatste bocht voor de finishlijn. De laatste jump van Kipsang kwam te laat, waardoor een dolgelukkige Mengich zegevierde met een tijd van 1:01:22. Wilson Kipsang finishte een seconde later als tweede. Derde op het podium werd Geoffrey Kipsang (1:01:59). Khalid Choukoud werd met een tijd van 1:05:25 de beste Nederlandse atleet.

De wedstrijd bij de dames werd er één van: wie kan het langst de haas Erik Negerman volgen? Het was een mooi schouwspel bij de passage op de Grote Markt. De lange Negerman werd steevast gevolgd door de vier kleine Keniaanse dames. Janet Rono, Winny Jepkorir, Lucy Macharia en Susan Tanui zaten aan een onzichtbaar touwtje achter Negerman. Aan het eind van de tweede ronde moesten eerst Susan Tanui en daarna ook Lucy Macharia en als laatste Winny Jepkorir Negerman laten gaan. Janet Rono gaf het signaal dat ze nog kon volgen en werd zo door Negerman afgeleverd als winnares van de dameswedstrijd. Met een tijd van 1:11:10 bleef Janet Rono nog ver verwijderd van het parcoursrecord uit 2011 (Chepchirchir - 1:08:22). Er was een tweede plaats voor Winny Jepkorir (1:12:46) en een derde plaats voor Lucy Macharia (1:13:47). Beste Nederlandse atlete in Zwolle was Patty den Ouden, die een tijd realiseerde van 1:19:11.

Khalid Choukoud, Nederlands beste lange afstandsloper, verwoordde het gevoelen van vele deelnemers na afloop wellicht het beste. “Wat een reclame voor deze sport”, aldus een enthousiaste Choukoud. “Ik loop hier voor het eerst. Zoveel mensen die je aanmoedigen, een geweldige belevenis. Jammer dat ik nog niet helemaal in vorm ben, want ik wil deze mensen een Choukoud in topvorm laten zien.” Met de absolute wereldtop op het podium bij de mannen. Een recordaantal bezoekers en een enthousiast loperspeloton kon de organisatie terugkijken op een bijzonder geslaagd derde lustrum van de Scania Zwolse Halve Marathon.

Zie ook:
- Video Scania Zwolse Halve Marathon 2015
- Emmen en De Vries snelste Zwollenaren
- Scania Zwolse Halve Marathon in 104 foto’s
- Grandioos hardloopfeest in de binnenstad
- Rubin Vos wint Wavin 4 Engelse Mijlen
- Wavin 4 Engelse Mijlen in 93 foto's

Deel deze pagina: