Geen weergave mogelijk voor deze kloon, origineel ontbreekt.

Richard Mengich maakt hattrick compleet

| 10-06-2017

Richard Mengich is zaterdagavond voor de derde achtereenvolgende keer winnaar geworden van de Scania Zwolse Halve Marathon. De Keniaan voldeed de zeventiende editie in een tijd van 1 uur, 1 minuut en 34 seconden. Daarmee bleef hij een kleine minuut boven zijn eigen parcoursrecord (1:00:37). Peter Kwemoi kwam in 1:02:32 als tweede over de meet en Justus Kiprotich completeerde met zijn 1:03:16 het volledig Keniaanse podium. Flomena Chepchirchir won de wedstrijd bij de vrouwen.

Op ongeveer twee kilometer voor de finishlijn achterhaalde de lange Keniaan Richard Mengich de koploopster Flomena Chepchirchir. Even sprak hij in het voorbijgaan met haar. Wat de twee in het Swahili met elkaar bespraken vertelt het verhaal van de wedstrijd niet. Maar zonder twijfel zal Mengich zijn bewondering hebben uitgesproken voor de 35-jarige Chepchirchir, die zaterdag voor de vierde keer de Scania Zwolse halve Marathon op haar naam schreef. Hiermee bevestigde zij haar status als parcoursrecordhoudster. Evenals Mengich, die met overtuiging de wedstrijd voor de derde keer op rij wist te winnen. Het was door de drukkende warme omstandigheden een zware wedstrijd voor alle deelnemers in de Zwolse binnenstad. De parcoursrecords bleven dan ook onbedreigd.

De vondst van de organisatie om binnen de halve marathon er ook nog een strijd van te maken tussen de snelste mannen en dames werd dit jaar - na het succes van vorig jaar - herhaald. Het verschil tussen beide parcoursrecords (1:08:22 Chepchirchir in 2011 en 1:00:37 Mengich in 2016) was de voorsprong die de snelste dames kregen op de mannen. Met alle favoriete dames bijeen bereikte de jarige Winny Jepkorir als eerste de Grote Markt, waarna de grote drie ronden door Zwolle volgden. Het samengepakte publiek op de Zwolse Grote Markt kon zich vervolgens vergapen aan een indrukwekkende kopgroep van negen Afrikanen bij de mannen. Dennis Kimetto, wereldrecordhouder op de marathon, en Daniel Wanjiru, winnaar van de marathon van Londen marathon, moeten zich verbaasd hebben over het enthousiasme in de Zwolse binnenstad.

Na de korte eerste aanloop ontbrandde zowel bij de mannen als bij de vrouwen de wedstrijd. Flomena Chepchirchir decimeerde met een versnelling de volledige kopgroep en begon aan een indrukwekkende solo. De wilskrachtige Chepchirchir was duidelijk gebrand op een vierde zege en trok hard door en had na 15 kilometer wedstrijd al een minuut voorsprong op haar achtervolgsters. Bij de mannen was het ook de parcoursrecordhouder die met een indrukwekkende versnelling snel orde op zaken stelde. Richard Mengich kreeg eerst nog gezelschap van Peter Kwemoi en de topfavoriet Daniel Wanjiru. De andere Afrikaanse elitelopers, waaronder de wereldrecordhouder Dennis Kimetto, moesten dit drietal laten gaan. Bij het ingaan van ronde twee was Mengich al alleen onderweg. Uitgestapt in de halve marathon van Göteborg stelde Mengich zaterdagavond in Zwolle orde op zaken. Net als zijn tegenstreefster bij de dames streefde hij naar een nieuwe zege in de Zwolse Halve Marathon.

Met het ingaan van de laatste ronde werd er door Chepchirchir en Mengich een heerlijke apotheose van de zeventiende Scania Zwolse Halve Marathon ingeluid. De voorsprong van Chepchirchir - bij de start nog 7 minuten en 45 seconden - was bij het ingaan van de laatste ronde geslonken tot circa twee minuten. Mengich zag pas op twee kilometer voor de finishlijn de ranke schouderpartij van Chepchirchir voor zich. Opnieuw moest een mannelijk atleet alles geven om toch overall winnaar te worden. Met een ovationeel applaus van de duizenden toeschouwers stak Mengich dolgelukkig beide armen in de lucht toen hij na 1:01:34 voor de derde keer oprij de Scania Zwolse Halve Marathon wist te winnen. De dappere en verrassend sterk lopende Peter Kwemoi volgde als tweede met een tijd van 1:02:32.

Daarna kwam de eerste dame, Flomena Chepchirchir, de Grote Markt op rennen. De vierde eindzege was met 1:10:38 een feit. Als derde man finishte de Keniaan Justus Kiprotich in 1:03:16. Tweede dame werd de Keniaanse Stacy Ndiwa in 1:12:34, gevolgd door haar landgenote Naom Jebet in 1:13:16. Beste Nederlander werd veelvoudig nationaal kampioen Khalid Choukoud in 1:06:46. Elizeba Cherono werd gehuldigd als de beste Nederlandse in 1:14:52. Flomena Chepchirchir vestigde met haar vierde zege haar naam als ‘Miss Zwolse Halve Marathon’. Het deed haar man Jason Mbote na afloop glimlachen. Hij was met vier zeges immers al ‘Mister Zwolle’. Zelf liep de immer goedlachse Mbote nog naar een top tien klassering. Het maakte deze avond met twee unieke winnaars in de historie van de Scania Zwolse Halve Marathon compleet.

Zie ook:
- Video Scania Zwolse Halve Marathon 2017
- Hellen de Vries: ‘Het was weer zo mooi’
- Fotoreportage Zwolse Halve Marathon
- Halve Marathon in geweldige ambiance
- Futselaar wint de Wavin 4 Engelse Mijlen
- Fotoreportage Wavin 4 Engelse Mijlen

Deel deze pagina: