Piekfijn hardloopweer in tjokvol Zwolle

| 10-06-2012

De omstandigheden tijdens de twaalfde uitvoering van de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon waren zaterdagavond uitstekend. Met een temperatuur van ongeveer 16 graden en een matig windje was er zelfs sprake van piekfijn hardloopweer. Dit moet ook de omvangrijke Afrikaanse kopgroep gedacht hebben die lange tijd bijeen bleef in een tjokvol Zwolle.

© Annet van Raalten

De zon scheen in Zwolle toen de duizenden hardlopers vertrokken voor hun 21,1 kilometer lange wedstrijd door het centrum van Zwolle. De Afrikaanse kanshebbers voor de eindzege liepen in een compacte groep als een cocon door het sfeervolle Zwolle. Viervoudig winnaar Jason Mbote had vooraf al gezegd dat vooral de massa’s mensen en de muziek hem sneller deden lopen door de Zwolse binnenstad. Na de eerste ronde werd de groep Afrikaanse hardlopers gedecimeerd door een aanvalslustige John Kipsang. Drie kanshebbers gingen de tweede helft van de wedstrijd in. De razendsnelle Nguse Amlosom (Eritrea), hij liep onlangs een persoonlijk record van 27:28 tijdens een 10 kilometer, zag de finale met vertrouwen tegemoet. Gilbert Kirwa moest voortdurend aanklampen en dan was er nog de kleine geestdriftige John Kipsang.

Na opnieuw een aanval van Kispang leek Kirwa te moeten lossen.Maar de winnaar van de marathons in Wenen en Frankfurt toonde veerkracht door bij het ingaan van de laatste ronde weer aan te klampen. Door het strategische steekspel wat er toen volgde verloren de koplopers tijd op het tijdschema voor een parcoursrecord. Gilbert Kirwa zag maar één methode om Amlosom te lossen. De Keniaan probeerde met versnellingen de Eritreeër te lossen. Maar wat hij ook probeerde, Amlosom wachtte geduldig zijn kans af. Met nog een kilometer te gaan demarreerde Amlosom en was onmiddellijk los van zijn achtervolgers. De Eritreese hardloper speelde zijn fantastische baansnelheid geweldig uit. Nguse Amlosom werd met een tijd van 1:01:39 de eerste niet Keniaanse winnaar in Zwolle. Achter hem spurtte Gilbert Kirwa naar een tweede plaats in 1:01:45. John Kipsang zag zijn strijdlust beloond met een derde plaats in 1:01:50.

© Annet van Raalten

Koen Raymaekers kwam afgetraind uit Kenia met de doelstelling om de tijd van de snelste Nederlander (Hugo van den Broek 1:03:57) te gaan verbeteren. Het liep echter anders voor de snelle marathonloper. Raymaekers moest al in het begin de kopgroep laten gaan en moest vrijwel de hele wedstrijd alleen verder door een enthousiast Zwolle. Hij finishte uiteindelijk als beste Nederlander in een tijd van 1:07:29.

Bij de dames moest de Engelse Mara Yamauchi laten zien waar het dit jaar voor haar omgaat. In topvorm meedoen aan de Olympische marathon in eigen land. De Engelse werd gegangmaakt door een persoonlijke haas in de persoon van Orphan van Faassen. De grote favoriet voor de eindzege kreeg vanaf de start te maken met een excellerende Helah Kiprop. De Keniaanse, die dit jaar haar PR al aanscherpte tot 1:08:26, had de haas Emanuell Biwott opdracht gegeven om het tempo voor een tijd van 1:08:13 te ontwikkelen. Goed genoeg voor een nieuw persoonlijk record. Het betekende dat ze al na één ronde door de achtervolgsters niet meer was in te halen. Rose Chelimo liep sterk, maar kon op geen enkel moment het verschil met haar landgenote overbruggen. Mara Yamauchi leek op een derde plaats af te stevenen, maar verdween na twee ronden met een blessure uit de wedstrijd.

© Annet van Raalten

Hoewel Biwott zijn landgenote bleef aansporen verdween in de laatste ronde het perspectief op een nieuwe snelste tijd in Zwolle. Wel won Helah Kiprop afgetekend de wedstrijd met een tijd van 1:09:41. De tweede plaats was voor Rose Chelimo met een tijd van 1:10:50. Ook de derde plaats ging naar een Keniaanse atlete. Met een tijd van 1:13:51 was er een verdiende derde plaats voor Emily Samoei. Snelste Nederlandse atlete was verrassend de Kampense Jacqueline Rustidge met een tijd van 1:22:12.

Na deze enerverende strijd was er het prachtige schouwspel van duizenden hardlopers die luid aangemoedigd door het Zwolse publiek in de voetsporen van de internationale toplopers een topprestatie leverden. Onder hen schaatscrack Erben Wennemars, die met 1:21:39 zichzelf weer eens overtrof, en de voormalig topvolleyballer Bas van de Goor, die met een welgemeende high five zijn slotakkoord bekrachtigde (2:09:42).

© Annet van Raalten
Erben Wennemars, Scania Zwolse Halve Marathon, Atletiek, Hardlopen, Bas van de Goor, Koen Raymaekers


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws