Parcours & Info

Hierboven staat een overzicht van de Zwolse binnenstad. De donkerblauwe lijn is het parcours van de Scania Zwolse Halve Marathon. De deelnemers maken na een korte aanloop drie rondes. De Wavin 4 Engelse Mijlen bestaat uit  één ronde (rood). Klik op de afbeedling voor een PDF-bestand van het parcours.

 • Start Scania Zwolse Halve Marathon, aan de Koggelaan (20.15 uur);
 • Start Wavin 4 Engelse Mijlen – wedstrijdlopers + BR, aan de Koggelaan (19.00 uur);
 • Start Wavin 4 Engelse Mijlen – recreanten, aan de Koggelaan (19.15 uur);
 • Start Special Run Halve Marathon Zwolle, aan de Luttenbergstraat (19.00 uur);
 • Finish op de Grote Markt bij Stadscafé Blij;
 • Douche en kleedgelegenheid van On Campus bij
  Hogeschool Windesheim aan de Campus 2-6;
 • Deelnemers kunnen per openbaar vervoer naar het station van Zwolle, nabij de startlocatie.

Parkeergelegenheid
Gratis parkeren bij Hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle.

Informatie voor bewoners en bedrijven

Belangrijke informatie voor bewoners en bedrijven in de binnenstad, Diezerpoort, Bagijneweide, Groot Wezenland en Wipstrik.

Het parcours en de omliggende wegen worden tijdens de Wavin 4 Engelse Mijlen en de Scania Zwolse Halve Marathon afgesloten. De organisatie doet haar uiterste best om de verkeershinder te beperken, maar om de veiligheid van de lopers en bezoekers te garanderen ontkomt de organisatie er niet aan een gedeelte van de stad af te sluiten.

Het gebied rond en binnen het parcours wordt op zaterdag 12 juni 2021 tussen 18.00 en circa 23.00 uur afgesloten voor verkeer. Er gelden diverse verkeersmaatregelen.

Het afgesloten gebied wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

De organisatie adviseert bewoners binnen en aan het genoemde gebied, die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, vroegtijdig de auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Vanaf 16.30 uur start de gemeente met het plaatsen van de afzettingen aan het parcours. Dit kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. De omleidingsroute wordt op borden en tekstkarren aangegeven.

Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft onder andere de binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel Wipstrik en Diezerpoort. Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg en Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg. Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk.

De Rodetorenbrug is tijdens de Halve Marathon afgesloten voor (brom)fietsers en voetgangers. Als alternatieve route kun je via de Kamperpoorterbrug rijden of lopen.

De 4 Engelse Mijlen start om 19.00 uur en de Halve Marathon om 20.15 uur aan Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). De Koggelaan is na de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 16.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten. Tijdens het opstellen en starten is bovendien de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 18.45 en 20.30 uur.

Voor deelnemers aan de Halve Marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Het parcours voor de 4 Engelse Mijlen (eerste start 19.00) loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk – Harm Smeengekade – Pannekoekendijk – Burg. Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Turfmarkt – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt.

Het parcours voor de Halve Marathon (start 20.15) loopt vanaf de start naar de binnenstad via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat.

Het verkeer op de Burgemeester van Roijensingel – Groot Wezenland – Van Karnebeekstraat is vanwege de start van de 4 Engelse Mijlen en de Halve Marathon om 19.00 en 20.15 uur gedurende circa 20 minuten gestremd. Aan de voorzijde van het NS-station wordt het verkeer tussen 18.45 en 20.30 uur door verkeersregelaars geregeld.

Omleiding busverkeer
In goed overleg met en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders Syntus en Connexxion rijden de stads- en streekbuslijnen een aangepaste route. De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle.  Via de A28 Centrum – Katerdijk – Harm Smeengekade – Emmawijk wordt er naar het station gereden en omgekeerd naar de wijken/regio. Tevens wordt er gereden via station – Oosterlaan – Deventerstraatweg – Hortensiastraat – Marsweg – Gerenweg – Oldeneelallee naar Ceintuurbaan, onder andere Isala en overige bestemmingen. Via deze route komen de lijnen ook weer terug bij het station.

Isala aan de Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Vanaf het station rijden er stads- en streeklijnen; met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan, maar niet via Marsweg – Leo Majorlaan. En vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan.

Parkeren
Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum – Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat, om vervolgens gebruik te maken van één van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Zie ook www.zwolle.nl/parkeren

Parkeerlocatie Turfmarkt is tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar. Aanbevolen parkeerlocaties voor bezoekers binnenstad is parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28 Centrum.

Voetgangersoversteekplaatsen lange het parcours

Om de binnenstad te bereiken zijn langs het parcours vier viertal voetgangersoversteekplaatsen en wel op de volgende locaties:

 • Q-Park parkeergarage Maagjesbolwerk
 • Burg. Drijbersingel nabij de voetgangersbrug Theater De Spiegel
 • Ter Pelkwijkstraat bij ’t Kerkbrugje
 • Schuurmanstraat bij Thomas a Kempis College.

(Recreatief) vaarverkeer – Passantenhaven Maagjesbolwerk
Om de passantenhaven Maagjesbolwerk via water te kunnen bereiken respectievelijk te verlaten, is brugbediening nodig. Op zaterdag 12 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur; aansluitend is er weer brugbediening mogelijk op zondag 13 juni vanaf 10.00 uur.

Zie ook www.zwolle.nl/vrije-tijd/sport-en-recreatie/watersport/passantenhavens-en-brugbediening

Voor meer info kijk op:
www.zwolle.nl/bereikbaarheid
www.syntusoverijssel.nl
www.connexxion.nl

Samen met jou is het mogelijk om er een prachtig evenement van te maken. De Scania Zwolse Halve Marathon is zowel een sportief als een muzikaal evenement. Langs het parcours zijn ruim dertig muziekpodia te vinden. De organisatie hoopt dat iedereen begrip heeft voor de – in samenwerking met de gemeente Zwolle – genomen verkeersmaatregelen. De organisatie biedt bij voorbaat haar verontschuldigingen aan voor eventuele overlast.

Contact

 • De organisatie is bereikbaar via email: info@halvemarathonzwolle.nl
 • Op 11, 12 en 13 juni bij bijzonderheden te bereiken op telefoonnummer 06-25457216.