Parcours & Info

Hierboven staat een overzicht van de Zwolse binnenstad. De donkerblauwe lijn is het parcours van de Scania Halve Marathon Zwolle. De deelnemers maken na een korte aanloop drie rondes. De Salverda 4 Engelse Mijlen bestaat uit één ronde (rood). De Voor Elkaar Zwolle Heroes Run is de gele lijn.

 • Start Scania Halve Marathon Zwolle, aan de Koggelaan (20.15 uur);
 • Start Salverda 4 Engelse Mijlen – wedstrijdlopers + Business Run aan de Koggelaan + Voor Elkaar Zwolle Heroes Run (19.00 uur);
 • Start Salverda 4 Engelse Mijlen – recreanten, aan de Koggelaan (19.10 uur);
 • Finish op de Grote Markt;
 • Douche en kleedgelegenheid van On Campus bij
  Hogeschool Windesheim aan de Campus 2-6;
 • Deelnemers kunnen per openbaar vervoer naar het station van Zwolle, nabij de startlocatie.

Parkeergelegenheid
Gratis parkeren bij Hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle.

Informatie voor deelnemers

Belangrijke informatie voor lopers van de Halve Marathon Zwolle.

 • Brainz (Lübeckplein 68) is op de dag zelf van 17.00 uur tot 19:00 uur geopend voor vragen.
 • LET OP : Het is helaas niet mogelijk om zonder OV Kaart door de tunnel van de NS te gaan.
 • Op diverse plaatsen liggen tasjes die u kunt gebruiken om uw kleding in te doen. Deze worden vanaf de startlocatie vervoerd naar de finish (Eekwal). Alleen tasjes van de organisatie worden aangenomen, eigen tassen dus niet.
 • 4EM : Kledingbusjes van DLH vertrekken een kwartier voor de start!
 • Op het Lübeckplein is een toiletplein ingericht.
 • Langs het parcours staat om de 500 meter een toilet.
 • Blijf zoveel mogelijk rechts lopen, zodat wedstrijdlopers kunnen passeren.
 • Er zijn 3 waterposten langs het parcours van de Halve Marathon, zie weergegeven plattegrond voor de locaties.
 • Op diverse plekken langs het parcours is het Rode kruis aanwezig. Tevens zijn er medische bikers op het parcours.
 • Om 22.15 uur sluit het parcours op de Grote Markt de doorgang voor de laatste ronde. Je dient dus voor die tijd te beginnen aan jou laatste ronde van 6 kilometer. De finish sluit om 23.00 uur.
 • Blijf doorlopen na het passeren van de finishlijn, om opstopping in het finishvak te voorkomen.
 • Graveren van medailles vindt plaats bij de stand op Eekwal. Dit is ook achteraf nog mogelijk tegen betaling van € 9,00 (contant).
 • Heb je bijzondere zaken dan kun je als loper alleen tijdens 05, 06 en 07 juni contact opnemen via het nummer 06-16462216.

Parkeren, omkleden én douchen bij On Campus.
Als Supplier van de Scania Halve Marathon Zwolle stelt On Campus op zaterdag 08 juni haar douches beschikbaar voor deelnemers. Alle hardlopers zijn bij On Campus welkom om gratis te parkeren, om te kleden en te douchen. Het sportcomplex is op loopafstand van de start en blijft open tot 24.00 uur.

Parkeren bij On Campus (naast Hogeschool Windesheim) kan op het parkeerterrein P1 van Windesheim. De ingang is te bereiken via Burg. Van Walsumlaan (tegenover Leger des Heils).

Vanaf de finishlocatie rijden vanaf Eekwal pendelbussen tot een kwartier na de laatste finisher terug naar de startlocatie.

Informatie voor bewoners en bedrijven

Belangrijke informatie voor bewoners en bedrijven in de binnenstad, Diezerpoort, Bagijneweide, Groot Wezenland en Wipstrik.

Het parcours en de omliggende wegen worden tijdens de Salverda 4 Engelse Mijlen en de Scania Halve Marathon Zwolle afgesloten. De organisatie doet haar uiterste best om de verkeershinder te beperken, maar om de veiligheid van de lopers en bezoekers te garanderen ontkomt de organisatie er niet aan een gedeelte van de stad af te sluiten.

Het gebied rond en binnen het parcours wordt op zaterdag 08 juni 2024 tussen 18.00 en circa 23.00 uur afgesloten voor verkeer. Er gelden diverse verkeersmaatregelen.

Het afgesloten gebied wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

De organisatie adviseert bewoners binnen en aan het genoemde gebied, die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, vroegtijdig de auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Vanaf 16.30 uur start de gemeente met het plaatsen van de afzettingen aan het parcours. Dit kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. De omleidingsroute wordt op borden en tekstkarren aangegeven.

Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft onder andere de binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel Wipstrik en Diezerpoort. Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg en Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg. Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk.

De Rodetorenbrug is tijdens de Halve Marathon afgesloten voor (brom)fietsers en voetgangers. Als alternatieve route kun je via de Kamperpoorterbrug rijden of lopen.

De 4 Engelse Mijlen start om 19.00 uur en de Halve Marathon om 20.15 uur aan Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). De Koggelaan is na de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 16.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten. Tijdens het opstellen en starten is bovendien de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 18.45 en 20.30 uur.

Voor deelnemers aan de Halve Marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Het parcours voor de 4 Engelse Mijlen (eerste start 19.00) loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk – Harm Smeengekade – Pannekoekendijk – Burg. Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Turfmarkt – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt.

Het parcours voor de Halve Marathon (start 20.15) loopt vanaf de start naar de binnenstad via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat.

Het verkeer op de Burgemeester van Roijensingel – Groot Wezenland – Van Karnebeekstraat is vanwege de start van de 4 Engelse Mijlen en de Halve Marathon om 19.00 en 20.15 uur gedurende circa 20 minuten gestremd. Aan de voorzijde van het NS-station wordt het verkeer tussen 18.45 en 20.30 uur door verkeersregelaars geregeld.

Omleiding busverkeer
In goed overleg met en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders rijden de stads- en streekbuslijnen een aangepaste route. Vragen over het openbaar vervoer? Dan kun je bij de Gemeente Zwolle terecht. De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle.  Via de A28 Centrum – Katerdijk – Harm Smeengekade – Emmawijk wordt er naar het station gereden en omgekeerd naar de wijken/regio. Tevens wordt er gereden via station – Oosterlaan – Deventerstraatweg – Hortensiastraat – Marsweg – Gerenweg – Oldeneelallee naar Ceintuurbaan, onder andere Isala en overige bestemmingen. Via deze route komen de lijnen ook weer terug bij het station.

Isala aan de Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Vanaf het station rijden er stads- en streeklijnen; met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan, maar niet via Marsweg – Leo Majorlaan. En vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan.

Parkeren
Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum – Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat, om vervolgens gebruik te maken van één van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Zie ook www.zwolle.nl/parkeren

Parkeerlocatie Turfmarkt is tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar. Aanbevolen parkeerlocaties voor bezoekers binnenstad is parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28 Centrum.

Voetgangersoversteekplaatsen langs het parcours

Om de binnenstad te bereiken zijn langs het parcours een viertal voetgangersoversteekplaatsen en wel op de volgende locaties (zie ook bijgaande kaart):

 • Q-Park parkeergarage Maagjesbolwerk
 • Burg. Drijbersingel nabij de voetgangersbrug Theater De Spiegel
 • Ter Pelkwijkstraat bij ’t Kerkbrugje
 • Schuurmanstraat bij Thomas a Kempis College.
Looproutes

(Recreatief) vaarverkeer – Passantenhaven Maagjesbolwerk
Om de passantenhaven Maagjesbolwerk via water te kunnen bereiken respectievelijk te verlaten, is brugbediening nodig. Op zaterdag 08 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur; aansluitend is er weer brugbediening mogelijk op zondag 09 juni vanaf 10.00 uur.

Zie ook www.zwolle.nl/vrije-tijd/sport-en-recreatie/watersport/passantenhavens-en-brugbediening

Voor meer info kijk op:
www.zwolle.nl/bereikbaarheid
www.syntusoverijssel.nl
www.connexxion.nl

Samen met jou is het mogelijk om er een prachtig evenement van te maken. De Scania Halve Marathon Zwolle is zowel een sportief als een muzikaal evenement. Langs het parcours zijn ruim dertig muziekpodia te vinden. De organisatie hoopt dat iedereen begrip heeft voor de – in samenwerking met de gemeente Zwolle – genomen verkeersmaatregelen. De organisatie biedt bij voorbaat haar verontschuldigingen aan voor eventuele overlast.

Contact