Ook Kipyego loopt Zwolse Halve Marathon

| 07-06-2016

Wereldtopper Bernard Kipyego staat aankomende zaterdag aan de start van de zestiende Scania Zwolse Halve Marathon. De tweevoudig winnaar van de Amsterdam marathon heeft een persoonlijk record van 59.10 en geldt daarmee als een geduchte concurrent voor Richard Mengich, de favoriet in Zwolle. Vanuit Nederland is ook Koen Raymaekers van de partij.

In het mannenveld is er met de toevoeging van Bernard Kipyego opnieuw een wereldtopper verzekerd van een startplaats in de toonaangevende Scania Zwolse Halve Marathon. Kipyego is een gevestigde naam in de mondiale wegatletiek. Hij won vorig jaar voor de tweede keer de Amsterdam marathon (2.06.19) en was dit jaar, in een tijd van 2.07.33, tweede in de marathon van Tokio. Hij kan een gooi doen naar de winst, net als titelverdediger Richard Mengich. Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met Simon Tesfay. De in Zwitserland woonachtige Eritreeër werd dit jaar tweede in de internationale halve marathon van Berlijn en vestigde met 1.01.00 een nieuw persoonlijk record. Daarnaast doet ook Japhet Kosgei, de winnaar van de marathon van Düsseldorf mee.

Thomas Muke en Erik Koskei debuteren zaterdag op de Scania Zwolse Halve Marathon en uit Noorwegen komt Dadafo Dhagabi. Hij heeft een persoonlijk record van 1.04.55 en wil zich in Zwolle proberen te kwalificeren voor het EK halve marathon in Amsterdam. Koen Raymaekers gaat samen met Gert Jan Wassink uitvechten wie de beste Nederlandse atleet wordt, terwijl ook de masterklasse sterk bezet is. Met de deelname van Erik Negerman, afgelopen zaterdag nog winnaar van de Slachtemarathon, Stefan Van den Broek en Fransua Woldemararam zijn er ook in die klasse de nodige toppers aanwezig.

Vrouwen
Niet alleen in het mannenveld is er ruimte voor wereldtoppers, ook bij de vrouwen zijn er enkele toonaangevende loopsters aanwezig. Het damesveld wordt aangevoerd door de wereldrecordhoudster Florence Kiplagat. De tweevoudig wereldkampioene gaat een aanval doen op het parcoursrecord. Een andere favoriete is de Keniaanse Helah Kiprop. Zij won al twee keer de Scania Zwolse Halve Marathon, te weten in 2012 (1.09.41) en 2014 (1.09.46). Kim Dillen is op papier de snelste Nederlandse atlete met een persoonlijk record van 1.12.50. Dillen loopt de Scania Zwolse Halve Marathon ter voorbereiding op haar deelname aan het EK halve marathon in Amsterdam.

Vanuit de regio Zwolle zijn er ook weer een gros aan snelle atleten aanwezig. Hellen de Vries was al een aantal keren de snelste Zwolse atlete in de Scania Zwolse Halve Marathon en ook dit jaar gaat de BB-loopster van start. Uit Dalfsen komt Erben Wennemars. De voormalig wereldkampioen sprint op de schaats heeft een persoonlijk record van 1.19.25, een tijd die hij in 2013 in Zwolle realiseerde. Politiefunctionaris Jacqueline Rustidge is een van de regionale toppers in de dames masterscategorie. Marathonloper Jan Stuursma wil in Zwolle zijn vorm testen voor de najaarsmarathon van Berlijn. De zestiende Scania Zwolse Halve Marathon wordt zaterdag rechtstreeks uitgezonden door TV Oost. De uitzending begint om 19.20 uur en het co-commentaar is in handen van atletenbegeleider Gerard van de Veen.

Deel deze pagina: