Koninklijke onderscheiding Teun Bouwhuis

Teun Bouwhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Zwollenaar kreeg de koninklijke onderscheiding maandag 7 september uit handen van burgemeester Peter Snijders, kort nadat hij de voorzittershamer van Stichting Halve Marathon Zwolle had overgedragen aan zijn opvolger Johan Nieuwland.

Koninklijke onderscheiding Teun Bouwhuis

Zwollenaar Teun Bouwhuis is een betrokken bruggenbouwer en ambassadeur van de stad, die zich op meerdere terreinen voor de samenleving inzet. Zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied voor mensen met een beperking zijn groot en hebben een regionale impact en uitstraling. Daarnaast is hij de grondlegger van enkele belangrijke sportevenementen in Zwolle, zoals de Salverda Berkumloop en in het bijzonder de toonaangevende Scania Zwolse Halve Marathon, waar zich wereldwijd jaarlijks duizenden mensen voor ‘opmaken’ en die Zwolle internationaal stevig op de kaart heeft gezet.

Al in 1999 had Bouwhuis plannen voor een atletiekevenement in Zwolle. Daarbij stond hem helder voor ogen dat het een (inter)nationaal evenement met allure moest worden met een sterk en breed deelnemersveld. Iedereen moest volwaardig mee kunnen doen: jong en oud, ervaren lopers en beginners, mensen met een beperking. Ook hier maakt hij zich sterk voor een inclusieve samenleving. In twintig jaar tijd is dit verbindende evenement niet meer weg te denken uit de Zwolse samenleving en het internationale hardloopcircuit. Teun Bouwhuis draagt het voorzitterschap over aan Johan Nieuwland.

Na zijn pensioen was hij medeoprichter van De Herfte Beheer BV. Daarvoor werd een voormalige kwekerij herontwikkeld. Het is de basis voor Stichting Meedoen in het Groen en een aansprekend voorbeeld van sociaal- maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen. De ‘social impact hub’ huisvest acht bedrijven/initiatieven voor volwassenen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en kinderen die geen plek hebben binnen het regulier onderwijs. Inmiddels hebben circa 150 mensen er een ‘thuis’ gevonden. Teun Bouwhuis ontving in 2009 de Erepenning van Zwolle.