Khalid Choukoud start op Halve Marathon

| 11-06-2015

Met de komst van Khalid Choukoud heeft de organisatie van de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon zaterdag 13 juni ook de nationale top aan de start. Choukoud is al een aantal jaren één van Nederlands beste lange afstandslopers. Choukoud gebruikt de halve marathon als voorbereiding op de voor hem zo belangrijke najaarsmarathon in Amsterdam. De veelvoudig Nederlands kampioen debuteert in Zwolle.

Khalid Choukoud heeft al sinds zijn juniorentijd een prachtige erelijst opgebouwd. Zo werd hij in 2005 als junior al Nederlands kampioen senioren op de 10 kilometer. Zijn naam als talentvol lange afstandsloper was daarmee gevestigd. Op het langste baannummer behaalde hij drie nationale titels. Ook internationaal deed Choukoud van zich spreken. Zo behaalde hij in 2012 een zevende plaats op de 10 kilometer bij het EK baan in Helsinki. Net als veel andere topatleten is de cross een belangrijk trainingsonderdeel in het programma van Khalid Choukoud. Met zes nationale titels in de cross is Choukoud al jaren bijna zonder concurrentie in Nederland. Ook in deze discipline behoort Choukoud tot de Europese top. In 2011 klasseerde zich bij de beste acht van het EK cross in Velenje (Slovenië). In 2014 volgde een zevende plaats bij het EK in het Bulgaarse Samokov.

De atleet van Haag Atletiek heeft zich na 2013 onder leiding van zijn coach Ismail Chamali gespecialiseerd in de wegatletiek. Met drie nationale titels halve marathon is de uit Marokko afkomstige Choukoud een belangrijke kandidaat voor de Olympische marathonselectie. Om dit doel te bereiken moet Choukoud dit najaar in de marathon van Amsterdam onder de 2:10 finishen. Choukoud debuteerde vorig jaar in de marathon van Rotterdam met een tijd van 2:10:52. Dit jaar is alles gericht op het lopen van de limiettijd. Een snelle halve marathon past dan ook uitstekend in de voorbereiding van Choukoud. Hij kent een persoonlijk record van 1:01:53.

Met Choukoud is het deelnemersveld van de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon aangevuld met een atleet die lang mee kan strijden met de sterke Afrikaanse hardlopers. De ambitieuze Choukoud heeft al eerder laten zien lang mee te kunnen lopen met de Afrikaanse concurrentie. Voor Choukoud zal het de eerste keer zijn dat hij zijn krachten meet met de mondiale wereldtoppers Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai. Al eerder was door de organisatie Olfert Molenhuis, nationaal kampioen op de 10 kilometer, vastgelegd. De Scania Zwolse Halve Marathon start aanstaande zaterdag om 20.15 uur op de Koggelaan. De finish is op de Grote Markt en sluit om 23.00 uur. Het parcours is KNAU/IAAF-gecertificeerd.

Deel deze pagina: