Scania Zwolse Halve Marathon

Op zaterdagavond 12 juni 2021 is het weer zover! Dan wordt weer het gezelligste hardloopfestival van Nederland gelopen. Samen met maximaal 10.000 atleten loop je in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij!

Tienduizenden enthousiaste supporters juichen je naar de eindstreep. Langs het gehele parcours spelen fanfares, bands en DJ´s. Op de Grote Markt is het onthaal grandioos. Als je gefinisht bent, dan kun je lekker nagenieten met je vrienden en familie op één van de gezellige pleinen in de Zwolse binnenstad. Wat wil je nog meer: lopen, toegejuicht worden en nagenieten? Zwolle geeft het je allemaal! De Scania Zwolse Halve Marathon heeft een aanloop van 2,6 kilometer naar het centrum, waarna je in drie rondes van 6,2 kilometer kennismaakt met de gezellige binnenstad van Zwolle.

Start en finish
De Scania Zwolse Halve Marathon start om 20.15 uur op de Koggelaan en gaat via de Van Karnebeekstraat(bus)tunnel naar een parcours van drie ronden in de stad. Om 22.15 uur sluit op de Grote Markt de doorgang voor de laatste ronde. Je dient dus voor die tijd te beginnen aan jouw laatste ronde van ruim 6 kilometer. De finish is op de Grote Markt en sluit om 23.00 uur. Dit in verband met de veiligheid die na dit tijdstip niet meer te garanderen valt vanwege het toestromende uitgaansverkeer. Het parcours is KNAU/IAAF gecertificeerd.

Wedstrijddames eerder van start
Wegens het succes van deze opzet tijdens voorgaande edities, gaan de wedstrijdvrouwen van de Scania Zwolse Halve Marathon ook dit jaar eerder van start. Zij vertrekken rond de klok van 20.07 uur. Om precies te zijn 7 minuten en 58 seconden eerder dan de mannen en alle andere deelnemers. Dit is het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen (1:00:24 van William Wanjiku in 2019) en het parcoursrecord bij de vrouwen (1:08:22 van Flomena Chepchirchir in 2011). De strijd tussen de vrouwen is daarmee veel beter voor het publiek te volgen en bovendien geeft het de wedstrijd nog een extra lading mee. Welke vrouw is in staat de snelste man voor te blijven?

Indeling startvakken Halve Marathon
Vak 1 = Wedstrijdlopers
Vak 2 = Business Runners
Vak 3 = Recreanten, opgedeeld in vier vakken:
                Vak a = looptijd tot 01:45 uur
                Vak b = looptijd van 01:45 tot 01:55 uur
                Vak c = looptijd van 01:55 tot 02:05 uur
                Vak d = looptijd langer dan 02:05 uur

Herinnering
Iedere deelnemer ontvangt na de finish een medaille als herinnering. Net als voorgaande jaren is het ook dit jaar mogelijk om bij de inschrijving aan te geven of je de herinneringsmedaille wil laten graveren. Het graveren gebeurt na de finish met een hoogwaardige laser en een gepatenteerd besturingsprogramma. De gravering – naam en tijd – maakt de herinneringsmedaille uniek en persoonlijk. Een medaille met gravering kost bij voorinschrijving 7,00 euro en achteraf 8,50 euro.

Parcoursrecord
Het parcoursrecord staat bij de mannen op naam van William Wanjiku. Hij liep in 2019 een tijd van 1:00:24 uur. Bij de vrouwen staat het record – sinds 2011 – op 1:08:22 uur en op naam van Flomena Chepchirchir. Door deze geweldige tijden heeft het parcours van Zwolle zich bij de snelste tien wedstrijden van Nederland gevestigd. Het kan echter altijd sneller. Daarom staat er een bonus op het verbeteren van het parcoursrecord.

Wheelers, handbikers en buggy’s
Het parcours is NIET geschikt voor wheelers, handbikers en buggy’s. Om veiligheidsredenen kunnen zij niet deelnemen aan de Zwolse Halve Marathon. WEL is het mogelijk om deel te nemen aan de Golden MIle Halve Marathon Zwolle.

Klasse-indeling Halve Marathon
Aan de hand van het volledige inschrijfformulier wordt men ingedeeld in de volgende klassen:

  • KNAU Mannen, M40+, M50+ en M60+;
  • KNAU Vrouwen en V35+;
  • Recreanten Mannen en Vrouwen.

Wanneer je het formulier niet volledig invult, word je automatisch ingedeeld bij de recreanten.

Kleedruimte en douchevoorziening
Deelnemers kunnen tot 23.30 uur gebruik maken van de kleedruimtes en douchevoorzieningen van On Campus bij Hogeschool Windesheim.

Kledingtransport
Bij de kledingbussen, nabij het startvak, is er voor iedere deelnemer een tas waarop men het startnummer vermeldt. Aan het startnummer zit een taslabel die te gebruiken is voor de kledingtas. Deze tas kan worden ingeleverd nabij het startvak. Na afloop is de kledingtas af te halen op de Eekwal, iets voorbij de finish. (let op de nummering!) N.B alléén door de organisatie verstrekte (of soortgelijke) tassen kunnen afgegeven worden. Eigen (sport/rug of dergelijke) tassen worden niet ingenomen! Denk er aan dat je geen spullen achter laat in het Stadskantoor. Deze sluit om 20.30 uur.