Scania Halve Marathon Zwolle

Op zaterdagavond 08 juni 2024 is het weer zover! Dan wordt weer het gezelligste hardloopfestival van Nederland gelopen. Samen met maximaal 10.000 atleten loop je in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij!

Tienduizenden enthousiaste supporters juichen je naar de eindstreep. Het evenement is een festival en langs het gehele parcours spelen fanfares, bands en DJ´s. Op de Grote Markt is het onthaal grandioos. Als je gefinisht bent, dan kun je lekker nagenieten met je vrienden en familie op één van de gezellige pleinen in de Zwolse binnenstad. Wat wil je nog meer: lopen, toegejuicht worden en nagenieten? Zwolle geeft het je allemaal! De Scania Halve Marathon Zwolle heeft een aanloop van 2,6 kilometer naar het centrum, waarna je in drie rondes van 6,2 kilometer kennismaakt met de gezellige binnenstad van Zwolle.

Start en finish
De Scania Halve Marathon Zwolle start om 20.15 uur op de Koggelaan en gaat via de Van Karnebeekstraat(bus)tunnel naar een parcours van drie ronden in de stad. Om 22.15 uur sluit op de Grote Markt de doorgang voor de laatste ronde. Je dient dus voor die tijd te beginnen aan jouw laatste ronde van ruim 6 kilometer. De finish is op de Grote Markt en sluit om 23.00 uur. Dit in verband met de veiligheid die na dit tijdstip niet meer te garanderen valt vanwege het toestromende uitgaansverkeer. Het parcours is Atletiekunie/World Athletics gecertificeerd.

Indeling startvakken Scania Halve Marathon
Vak 1 = Wedstrijdlopers
Vak 2 = Business Runners
Vak 3 = Recreanten, opgedeeld in vier vakken:
                looptijd tot 01:45 uur
                looptijd van 01:45 tot 01:55 uur
                looptijd van 01:55 tot 02:05 uur
                looptijd langer dan 02:05 uur

De vakken staan aangegeven op de hekwerken.

Herinnering
Iedere deelnemer ontvangt na de finish een medaille als herinnering. Net als voorgaande jaren is het ook dit jaar mogelijk om bij de inschrijving aan te geven of je de herinneringsmedaille wil laten graveren. Het graveren gebeurt na de finish op de Eekwal met een hoogwaardige laser en een gepatenteerd besturingsprogramma. De gravering – naam en tijd – maakt de herinneringsmedaille uniek en persoonlijk. Een medaille met gravering kost bij voorinschrijving 7,50 euro, achteraf 9,00 euro.

Parcoursrecord
Het parcoursrecord staat bij de mannen op naam van William Wanjiku. Hij liep in 2019 een tijd van 1:00:24 uur. Bij de vrouwen staat het record – sinds 2011 – op 1:08:22 uur en op naam van Flomena Chepchirchir. Door deze geweldige tijden heeft het parcours van Zwolle zich bij de snelste tien wedstrijden van Nederland gevestigd. Het kan echter altijd sneller. Daarom staat er een bonus op het verbeteren van het parcoursrecord.

Wheelers, handbikers en buggy’s
Het parcours is NIET geschikt voor wheelers, handbikers en buggy’s. Om veiligheidsredenen kunnen zij niet deelnemen aan de Halve Marathon Zwolle.

Klasse-indeling Halve Marathon
Aan de hand van het volledige inschrijfformulier wordt men ingedeeld in de volgende klassen:

  • Atletiekunie Mannen, M40+, M50+ en M60+;
  • Atletiekunie Vrouwen en V35+;
  • Recreanten Mannen en Vrouwen.

Als je het formulier niet volledig invult, word je automatisch ingedeeld bij de recreanten.

Kleedruimte en douchevoorziening
Deelnemers kunnen tot 23.30 uur gebruik maken van de kleedruimtes en douchevoorzieningen van On Campus bij Hogeschool Windesheim.

Aangepast kledingtransport
Kledingbussen worden nog steeds nabij het start vak ter beschikking gesteld, maar er worden geen kledingtassen meer ter beschikking gesteld. Breng je eigen tas mee die maximaal 33×44 cm is. Tassen die groter zijn worden niet ingenomen. Aan het startnummer zit een taslabel die te gebruiken is voor de tas. De tassen worden ingeleverd nabij het startvak en na afloop is de kledingtas af te halen op Eekwal, iets voorbij de finish (let op nummering!).

Waarom geen kledingtassen meer
Dit jaar kiest de organisatie voor verduurzaming van het evenement. Door geen kledingtassen meer te gebruiken, wordt er minder afval geproduceerd. We hopen op je begrip!