Halve Marathon legt nadruk op damesveld

| 11-05-2016

In de zestiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon is het ladies first. De nadruk ligt voor de wedstrijd op zaterdag 11 juni op het damesveld. Blikvanger bij de dames is de absolute wereldtopper en tweevoudig winnares Helah Kiprop. Bij de mannen zal de razendsnelle Richard Mengich zijn titel gaan verdedigen. Bij zowel de dames als de mannen wordt opnieuw een aanval op de heersende parcoursrecords verwacht.

De wedstrijddames gaan op zaterdag 11 juni rond de klok van 20.07 uur van start. Om precies te zijn 7 minuten en 33 seconden eerder dan de mannen en alle andere deelnemers. Dit is het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen (1:00:49 van Wilson Kipsang in 2011) en het parcoursrecord bij de dames (1:08:22 van Flomena Chepchirchir in 2011). De strijd tussen de dames is daarmee veel beter voor het publiek te volgen en bovendien geeft het de wedstrijd nog een extra lading mee. Welke vrouw is in staat de snelste man voor te blijven?

Met de komst van Helah Kiprop handhaaft de organisatie de traditie van de Scania Zwolse Halve Marathon, de wereldtop gaat van start in het Zwolse hardloopfestival. De Keniaanse Kiprop werd vorig jaar tweede bij het WK marathon in Beijing. Dit jaar won ze met een persoonlijk record van 2:21:27 de World Majors marathon van Tokio en ze is inmiddels al definitief toegelaten tot de Keniaanse Olympische selectie. Kiprop is geen onbekende voor het enthousiaste Zwolse publiek. De bescheiden Keniaanse won in 2012 (1:09:41) en 2014 (1:09:46) de Scania Zwolse Halve Marathon. Kiprop kent een persoonlijk record van 1:07:39 (2013). Haar actuele vorm is uitstekend. Ze haasde onlangs op de marathon van Londen, tot grote tevredenheid van de organisatie, de damesgroep tot 25 kilometer.

De concurrentie voor Helah Kiprop komt uit eigen land. De Keniaanse Valary Aiyabei won dit jaar de marathon van Barcelona in 2:25:26 en liep daarmee de snelste tijd ooit voor een dame op Spaanse bodem. Lucy Macharia zal ook goed tegenstand kunnen bieden. De kleine Keniaanse werd in 2014 en 2015 immers derde in de Scania Zwolse Halve Marathon. De Srilankese atlete Niluka Rajesekara is voor het eest in Nederland en gebruikt de Scania Zwolse Halve Marathon om zich voor te bereiden op de Olympische marathon van Rio de Janeiro later dit jaar. Twee talentvolle jonge atletes zijn Sheila Jerotich en Antonina Kwambai. Deze Keniaanse lange afstandsloopsters behoren tot de outsiders in de zestiende Scania Zwolse Halve Marathon.

Met de Nederlandse Kim Dillen is ook de Nederlandse top aanwezig in de Scania Zwolse Halve Marathon. Zij zal dit jaar in juli deelnemen aan het EK halve marathon in Amsterdam. Dillen heeft een persoonlijk record van 1:12:50. Daarmee won ze vorig jaar de halve marathon van Dronten. Dit jaar werd ze winnares van de klassieke wegwedstrijd de 20 van Alphen. Kim Dillen ziet de Scania Zwolse halve marathon als een laatste ultieme test voor haar optreden in het EK halve marathon.

Bij de mannen is Richard Mengich de grote naam op het affiche van de Scania Zwolse Halve Marathon. Hij liep vorig jaar een fameuze slotkilometer zij aan zij met publiekslieveling en wereldtopper Wilson Kipsang. Mengich wist in een ziedende sprint de jubileum-uitvoering van de Scania Zwolse Halve Marathon te winnen. Hij is opnieuw in grootse vorm en won met een persoonlijk record van 59:58 de halve marathon van Bern. Een sterke tegenstander voor Mengich is zijn landgenoot Philip Sang, die een persoonlijk record heeft van 1:00:57. Een tijd die hij in 2014 iep in de halve marathon van Ostia (Italië). Voor de Nederlandse topatleet Gert Jan Wassink zou de Scania Zwolse Halve Marathon op zaterdag 11 juni wel eens de laatste kans kunnen worden voor kwalificatie voor het EK halve marathon in Amsterdam. De Apeldoorner heeft de limiet van 1:03:40 nog niet gelopen. De sluitingstermijn is 19 juni.

Deel deze pagina: