Goede doelen

Het Frion Festival, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en Stichting De Gift City. Dat zijn de drie goede doelen die zijn gekoppeld aan de twintigste editie van de Scania Zwolse Halve Marathon.

Traditiegetrouw kunnen de hardlopers tijdens de inschrijving er (geheel vrijblijvend) voor kiezen geld te doneren aan de goede doelen. Elk goed doel ontvangt van de organisatie tevens vijftig startbewijzen, waarmee extra inkomsten kunnen worden gegenereerd.

Frion Festival

Het jaarlijkse Frion Festival in en rondom Theater de Spiegel in Zwolle bestaat uit een markt, een theatervoorstelling en een sponsoren-diner met veiling. Op de markt worden producten verkocht die gemaakt zijn in de verschillende werkplaatsen en/of ateliers van Frion, een zorginstelling voor mensen met een geestelijke (en soms ook lichamelijke) beperking.

Na afloop van de markt is er in de grote Rabozaal van De Spiegel een spetterende muzikale show, waarin artiesten vanuit Frion op het toneel staan. Samen met bekende Zwolse artiesten en ondersteund door een professionele band en een achtergrondkoor. Ook verschillende toneelgroepen van Frion ontbreken niet op het podium. De talenten van Frion worden zes maanden lang begeleid, van auditie naar podiumwaardig. Een schitterend avontuur!

Ze mogen kleding uitzoeken, worden opgemaakt en hebben hun eigen kleedkamers en artiestenfoyer. Ze zijn de sterren van de dag. Tijdens het sponsoren-diner is er tussen de gangen door een veiling van keramiek en schilderijen, gemaakt door kunstenaars van ‘Kunst-Lijn 3’ van Frion. Het is al met al een schitterend traject, met als climax een spetterende show. Een show waarbij een kwetsbare doelgroep in het zonnetje wordt gezet. Kijk voor meer info op frionfestival.nl

Stichting voor het Gehandicapte Kind
Een samenleving waarin elk kind vriendjes heeft en geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen. Dat is het ideaal van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Sporten is belangrijk is voor kinderen met een handicap. Het is niet alleen heel gezond, maar door samen te sporten maak je ook vrienden.

Maar voor kinderen met ernstige motorische beperkingen die (daarom) in een rolstoel zitten, is het erg lastig om een goede sport te vinden. Voor die kinderen heeft NSGK de aangepaste sport RaceRunning geïntroduceerd in Nederland. Een RaceRunner is een soort driewielloopfiets, waarmee kinderen met een (ernstige) motorische beperking tóch kunnen lopen of zelfs rennen.

Dankzij de RaceRunner krijgen steeds meer kinderen die moeite hebben met lopen en rennen de mogelijkheid voor een actieve leefstijl en om echt mee te doen, om vrienden te maken en kinderen met en zonder beperking te ontmoeten. Inmiddels zijn er al meerdere atletiekverenigingen met een RaceRunner-groep, maar dat moeten er nog meer worden. Het doel van NSGK is om álle kinderen met een beperking de mogelijkheid te bieden om bij de atletiekvereniging in de buurt aan RaceRunning te doen. En wat zou het prachtig zijn als zij dan ook mee kunnen doen aan de Zwolse Halve Marathon! Kijk voor meer info op www.nsgk.nl

Stichting De Gift City
De Gift City is een kansrijk ontmoetings- en verkoopcentrum in Zwolle, waar talenten en kansen elkaar ontmoeten. Het bijzondere van Stichting De Gift City is dat deze stichting wordt gevormd door mensen uit alle lagen van de bevolking. Zo kunnen mensen, of ze nu sterk, zwak, rijk of arm zijn, samen de Gift City tot een plek maken waarin je mag zijn zoals je bent.

Elke vrijwilliger is uniek en kan hier zijn eigen talenten en kwaliteiten (her)vinden en inzetten. In de Gift City wordt een appèl gedaan op eigen (idee)kracht, eigen regie en mededeelzaamheid van mensen. Door ontmoeting en deelname, dragen meer en minder kansrijke mensen samen bij aan een betrokken Zwolse samenleving.

Mensen die zich aanmelden bij de Gift City hebben vaak een tegenslag gehad in het leven. Hierbij kun je denken aan het verliezen van een baan, gezondheidsproblematiek of andere privé-omstandigheden, die ervoor kunnen zorgen dat iemand flink uit balans is geraakt. De stap naar een betaalde baan voelt voor hen soms als een snelstromende rivier die ze over moeten steken. Het concept van de Gift City is dat deze mensen hier de brug mogen vinden om weer mee te draaien in de maatschappij en nieuwe sociale contacten kunnen opdoen. Kijk voor meer info op degiftcity.nl