Dennis Kimetto in Zwolse Halve Marathon

| 20-05-2015

Niemand minder dan Dennis Kimetto, sinds 28 september 2014 de snelste mens op aarde op de marathon, gaat zaterdag 13 juni van start bij de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon. Kimettto vestigde in Berlijn met 2:02:57 een nieuw wereldrecord op de langste afstand van de wegatletiek. Al eerder was bekend dat de wereldtoppers Wilson Kipsang, Geoffrey Mutai en Michael Kipyego hun komst naar Zwolle hebben toegezegd.

De 31-jarige Dennis Kipruto Kimetto is een natuurtalent in de mondiale lange afstandsatletiek. Enkele jaren geleden was hij nog een ijverige boerenzoon in Kapngtuny (Kenia). Net als veel van zijn landgenoten besloot hij te gaan hardlopen. Kimetto was toen al 27 jaar en werd een trainingsmaatje van Geoffrey Mutai. In zijn eerste officiële hardloopjaar 2011 schreef de onervaren Kimetto zich in voor de halve marathon van Nairobi. In een bijzonder sterk deelnemersveld werd de bescheiden Keniaan bij zijn debuut met een tijd van 1:01:30 gelijk al winnaar. Zijn talent en bijzondere fysieke aanleg voor de lange afstand werd door vele atletiekvolgers ontdekt en onder leiding van het team van Volare Sports ging het snel met Kimetto.

In 2012 volgde zijn doorbraak in de internationale wegatletiek. Op 17 februari won hij de RAK half marathon (Verenigde Arabische Emiraten) met een tijd van 1:00:40 finishte hij in deze gerenommeerde wedstrijd vóór onder meer Wilson Kipsang, Bernard Kipyego, Feyisa Lelisa en Wilson Chebet. Enkele maanden later volgde opnieuw een verbetering van zijn persoonlijke beste tijd op de halve marathon. Op 1 april 2012 won Dennis Kimetto na een eindsprint met voormalig wereldkampioen halve marathon Wilson Kiprop de halve marathon van Berlijn in 59:14. Een maand later was alweer Berlijn ‘the place to be’ voor Kimetto. Op 6 mei 2012 liep hij met 1:11:14 een wereldrecord tijdens de BIG 25 kilometer van Berlijn. Berlijn maakte in september opnieuw kennis met het hardlooptalent Kimetto. Op 30 september was er voor de Keniaan een indrukwekkend debuut in de marathon van Berlijn. Kimetto verbaasde de atletiekvolgers met het snelste debuut ooit in de historie van de marathon. Hij liep een tijd van 2:04:16 en werd daarmee tweede achter Geoffrey Mutai. De naam van Kimetto als mondiale topatleet was daarmee gevestigd.

In 2013 won Dennis Kimetto voor het eerst een marathon. Kimetto zegevierde met een nieuw parcoursrecord van 2:03:45 in de beroemde Chicago marathon. De atletiekwereld wist toen dat de zwijgzame Kimetto ook in staat moest zijn het wereldrecord marathon van zijn teamgenoot Wilson Kipsang te verbeteren. Kimetto, getrouwd en vader van een zoon, kocht van het verdiende prijzengeld een huis in het atletenoord Eldoret. Na een maandenlange voorbereiding ging hij op zondag 28 september 2014 in Berlijn met maar één doel van start, een tijd te realiseren die sneller was dan 2:03:23. In een zonovergoten en windstil Berlijn liet Kimetto de marathonklok stil staan op 2:02:57. Voor het eerst liep een mens de marathon binnen de 2:03 uur. De wereldrecordhouder marathon maakt op 13 juni zijn debuut in Zwolle.

Met het mondiale trio Geoffrey Mutai, Wilson Kipsang en Dennis Kimetto wordt het derde lustrum van de Scania Zwolse Halve Marathon op zaterdag 13 juni verrijkt met de absolute wereldtop in de wegatletiek. Nog niet eerder kende in Nederland een halve marathon een dergelijk deelnemersveld. De drie wereldtoppers hebben een persoonlijk record onder het uur. Een verbetering van het huidige parcoursrecord in Zwolle is dan ook het belangrijkste wedstrijddoel op zaterdag 13 juni. In 2011 liep Wilson Kipsang met een winnende tijd van 1:00:49 het parcoursrecord. Wilson Kipsang en Dennis Kimetto waren dit jaar de grote favorieten in de marathon van Londen op 26 april. Beide atleten maakten in de zwaarst bezette marathon ter wereld hun status meer dan waar, Kipsang finishte opnieuw op het podium en werd op slechts enkele tellen van de winnaar Eliud Kipchoge tweede in 2:04:47. Kimetto finishte als derde en realiseerde een tijd van 2:05:50. Na een rustperiode is de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon op zaterdag 13 juni voor Mutai, Kimetto en Kipsang een belangrijke voorbereidingswedstrijd voor een snelle najaarsmarathon.

Deel deze pagina: